Robotul cu plasmă care „sapă” prin Pământ: cum ajută rețeaua electrică
Dacă startup-ului EarthGrid din Cali îi reușește planul cu robotul său, liniile electrice căzute și transformatoarele electrice defecte ar putea fi în curând o problemă a trecutului.
Publicația științifică și tehnologică New Atlas a explicat recent procesul companiei în curs de brevetare și a spus că robotul de foraj cu plasmă pe care îl dezvoltă poate săpa tuneluri subterane de până la o sută de ori mai repede decât concurența, în timp ce costă cu aproximativ 98% mai puțin.
„Imaginați-vă un robot cu zece sabii de lumină în față, vaporizând prin rocă și sol”, a spus fondatorul Troy Helming într-un scurt videoclip care arată capacitățile robotului cu plasmă.
Ca să ai o imagine mai bună, capătul din spate al robotului “scuipă” bucăți de rocă „de mărimea unor fulgi de porumb”. New Atlas a spus că partea din față își poate face treaba fără să atingă pereții tunelului, în timp ce forează pământul, ceea ce înseamnă că poate finaliza lucrările fără a se opri, dacă este necesar.
Cum funcționează robotul
EarthGrid speră să-și folosească tehnologia pentru a crea o rețea subterană de tuneluri care deservesc Statele Unite cu energie regenerabilă.
Mișcarea ar putea ajuta la stabilizarea rețelelor electrice și la protejarea infrastructurii de elemente – o lecție importantă pe care oamenii din New York au învățat-o după Marele Viscol din 1888. Acea furtună a aruncat multă zăpadă în oraș și a doborât o rețea de linii electrice, care la vremea aceea nu era încă îngropată în subteran și funcționa doar pe stâlpi supraterani. Ulterior, firele subterane au oferit mai multă stabilitate electrică și consistență.
EarthGrid are un drum lung de parcurs dacă dorește să treacă de la clipul său demonstrativ de 20 de secunde la o soluție de putere completă pentru SUA. Infrastructura electrică îmbătrânită a țării are nevoie de ajutor de la cineva, de undeva și probabil, dacă funcționează, se va extinde și în alte țări.